Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Μεγάλη άνοδος των βάσεων

Μεγάλη άνοδος των βάσεων

Οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα φέρουν τη μεγάλη άνοδο των βάσεων, που όλοι φοβόμαστε. Είναι, όμως, τόσο μεγάλη η διαφορά στις επιδόσεις από πέρυσι, που αρκεί να αναφέρουμε δύο παραδείγματα: στα Μαθηματικά της θετικής κατεύθυνσης οι αριστούχοι από 2,47% το 2013 εκτοξεύτηκαν στο 15,12% και στα Αρχαία της θεωρητικής κατεύθυνσης, από 1,7% πέρυσι, οι αριστούχοι φέτος έφτασαν το 5%. Συνολικά σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα είχαμε καλύτερες επιδόσεις. Σ' αυτόν ακριβώς το λόγο θα οφείλεται η αναμενόμενη μεγάλη άνοδος των βάσεων.



Η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των βάσεων έλαβε υπόψη της τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις αλλαγές στις θέσεις των εισακτέων, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών. Δεν μπορεί να λάβει υπόψη της τις επιθυμίες των υποψηφίων, που μαθαίνουμε κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Οι μεταβολές στις επιθυμίες των υποψηφίων είναι υπεύθυνες για τις εκπλήξεις που δημιουργούνται κάθε χρόνο, ανεβάζοντας τις βάσεις σε κάποια τμήματα και κατεβάζοντάς τες σε κάποια άλλα, περισσότερο από όσο θα δικαιολογούσαν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Οι εκτιμήσεις μας για τις βάσεις έχουν στόχο απόκλισης μέχρι 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές. Στις χαμηλόβαθμες δεν είναι δυνατόν να γίνει ακριβής εκτίμηση, αφού αυτές οι σχολές θα συμπληρώσουν τις θέσεις τους όταν γεμίσουν οι θέσεις στις περιζήτητες σχολές. Αρα μόνο ως ενδεικτικές μπορούν να ληφθούν υπόψη.



Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου. Φέτος, όμως, η Αστυνομία καθυστέρησε πολύ την έκδοση της προκήρυξής της, με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να πάει πίσω. Να σημειώσουμε ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις των αστυνομικών, στρατιωτικών και των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού, δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων που θα οδηγήσει στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Ας ελπίσουμε ότι την καθυστέρηση των 10 ημερών στην έκδοση της προκήρυξης της Αστυνομίας θα την καλύψει το υπουργείο Παιδείας και τα αποτελέσματα θα βγουν στην ώρα τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου