Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό επίδομα

Ανοιξε η αίτηση στον ΟΑΕΔ για το εποχιακό επίδομα Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους, για το ειδικό εποχιακό επίδομα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 30ή Νοεμβρίου 2015 στις 15.00, για όσους υποβάλουν αίτηση μέσω των ΚΠΑ 2 και στις 23:59 για όσους υποβάλουν αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ η παραλαβή των δικαιολογητικών θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα (1/12/2015). Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες. δείτε την εγκύκλιο για το επίδομα του ΟΑΕΔ

www.dikaiologitika.gr

Ανεβαίνει ο ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, 10 μέρες για την πληρωμή του

Ανεβαίνει ο ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, 10 μέρες για την πληρωμή του Στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2015, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέσα σε δέκα μέρες από την παραλαβή τους - έως το τέλος, δηλαδή, του Οκτωβρίου. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι από τον ΕΝΦΙΑ να εισπράξει και φέτος 2,65 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το συνολικό ύψος των φόρων για τα ακίνητα που θα βεβαιωθούν, να ανέρχονται σε 3,2-3,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε, αντί για έξι μέχρι πέρυσι, δόσεις, καθώς η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Τη «λυπητερή» αναμένεται να λάβουν περίπου 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, για τους οποίους να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 δεν έχει καμία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρυσι, ενδεχομένως πολύ μικρές παρεμβάσεις, ενώ από το επόμενο έτος είτε ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, είτε αντικατασταθεί με νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), αναμένονται βελτιώσεις που θα αφορούν κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες. Μέχρι σήμερα, πάντως, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται και για φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014 και οι οποίες είναι οι εξής: Εκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήοικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.ρια: το 000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά. Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Εκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος, ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα. Ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στις 250.000 ευρώ ή στις 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

www.dikaiologitika.gr

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Εποχικό Επίδομα ΟΑΕΔ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Εποχικό Επίδομα ΟΑΕΔ 2015 Προσπάθεια να δημοσιευθεί η εγκύκλιος για την φετινή καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος , έτσι ώστε να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, ακόμα και την 1η Οκτωβρίου, καταβάλλουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ δικαιούνται άτομα που παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα. Συγκεκριμένα αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, τότε η έναρξη της υποβολής αιτήσεων θα γίνει συναρτήσει της ημερομηνίας που θα αναρτηθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος. Πάντως, είτε έτσι, είτε αλλιώς, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, αναμένεται να είναι η 30η Νοεμβρίου. Δικαιούχοι του συγκεκριμένου βοηθήματος είναι όσοι εργάζονται στις παρακάτω κατηγορίες: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις ημέρες ασφάλισης, στο εισόδημα και, για τους πολίτες τρίτων χωρών, στην άδεια διαμονής, αναζητούνται απευθείας από τον ΟΑΕΔ μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της Γ.Γ.Π.Σ. και του Υπουργείου Εσωτερικών, αντίστοιχα. Αξίζει να επισημανθεί ότι, με εξαίρεση τους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο, οι λοιπές κατηγορίες δεν δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα εάν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης. Σημειώνεται ότι το 2014 το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγήθηκε σε 45.000 δικαιούχους και ο ΟΑΕΔ κατέβαλλε ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ.

www.dikaiologitika.gr

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σήμερα τα αποτελέσματα για τα Δημόσια ΙΕΚ χειμερινού εξαμήνου 2015

Σήμερα τα αποτελέσματα για τα Δημόσια ΙΕΚ χειμερινού εξαμήνου 2015 Ανακοινώνονται σήμερα Δευτέρα 28/9/2015 τα αποτελέσματα για τις εγγραφές στα Δημόσια ΙΕΚ και οι λίστες με τα ονοματεπώνυμα των επιτυχόντων. Οι αιτήσεις για το χειμερινό εξάμηνο 2015 έχουν κλείσει από τις 21 Σεπτεμβρίου Συγκεκριμένα μέσα στην ημέρα η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα αναρτήσει σήμερα τα αποτελέσματα για τα δημόσια ΙΕΚ και το χειμαρινό εξάμηνο 2015 Σύμφωνα με την ενημέρωση τα αποτελέσματα για τα Δημόσια ΙΕΚ όπως και οι οδηγίες για τις έγγραφες των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα http://www.gsae.edu.gr/el/ Τις οδηγίες για τις εγγραφές θα τις βρείτε στον παραπάνω σύνδεσμο την ίδια μέρα Οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων και τη διαχείριση των επιλαχόντων https://www.dropbox.com/s/odyf5zb0na6ft5z/EGGRAFES_ODIGIES.doc?dl=0  με την έκδοση των αποτελεσμάτων. Οι καταχωρημένες ηλεκτρονικές αιτήσεις μοριοδοτούνται αυτόματα. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι δεν ενημερώνονται ατομικά ή  τηλεφωνικά ή μέσω e-mail.

www.dikaiologitika.gr

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σε αυτά τα ΚΕΠ θα γίνονται οι αιτήσεις για το οικογενειακό επίδομα ενίσχυσης έως 600 ευρώ – Ποια έγγραφα απαιτούνται (απόφαση)

Ποια είναι τα ΚΕΠ που δέχονται αιτήσεις για το επίδομα εως 600 ευρώ
Δεν δέχονται όλα τα ΚΕΠ της χώρας αιτήσεις για το επίδομα μειονεκτικών και ορεινών περιοχών που φτάνει ακόμη και τα 600 ευρώ όπως λανθασμένα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί με αποτέλεσμα πολίτες ανα την χώρα να πηγαίνουν στα κέντρα εξυπηρέτησης χωρίς λόγο.  
Οι δήμοι που περιοχές αρμοδιότητας τους εντάσσονται στην οικονομική ενίσχυση είναι περιορισμένοι και σίγουρα δεν αφορά αστικά κέντρα αλλά ορεινά χωρία και οικισμούς. Οι περιοχές έχουν καθοριστεί με απόφαση της ΕΕ και είναι συγκεκριμένες. Τα dikaiologitika.gr που ανέδειξαν το θέμα παρουσιάζουν την λίστα με τις περιοχές που τα ΚΕΠ δέχονται αιτήσεις.
Στον σύνδεσμο που θα δείτε παρακάτω μπορείτε να δείτε ολες τις περιοχές της χώρας που η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει Ορεινές και Μειονεκτικές και οι κάτοικοι που πληρούν τα κριτήρια μπορούν να αιτηθούν στα ΚΕΠ που υπάγονται τις αιτήσεις τους. Εαν δεν υπάρχει ΚΕΠ σε αυτές τις περιοχές οι αιτήσεις γίνονται στα κέντρα εξυπηρέτησης που εντάσσονται οι περιοχές.
Δείτε τις περιοχές που αφορά το επίδομα εδώ
Το επίδομα δίνεται μόνο σε οικογένειες (και μονογονεικές) και μόνο εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια.
Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του : -σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και -σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00€).
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.
Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:
* Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.
* Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN
* Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.
* Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2015 για εισοδήματα του 2014 – φορ. έτος 2014).
* Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.
* Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, προς την ΥΔΕ περί της μη ύπαρξης σε βάρος του κανενός στοιχείου εκχώρησης ή κατάσχεσης.  Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.
Ως «οικογένεια» θεωρούνται οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη).
Το επίδομα μπορεί να αιτηθεί ο δικαιούχος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου. Όσον αφορά την έννοια της οικογένειας νοικοκυριού διευκρινίζεται: -Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. -Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο “οικογένεια” εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως οικογένεια θεωρούνται: Οι σύζυγοι μόνο ή και τα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο –αρχηγό της οικογένειας. -Επίσης την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούνται και δυο (2) οικογένειες που συνοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Σε ποιες περιοχές της χώρας οι οικογένειες δικαιούνται επίδομα εως 600 ευρώ

Σε ποιες περιοχές της χώρας οι οικογένειες δικαιούνται επίδομα 600 ευρώ Τα ΚΕΠ της χώρας με ανακοινώσεις τους ενημερώνουν τους πολίτες ότι από 1/9/2015 έως 31/12/2015 ισχύει η κατάθεση των αιτήσεων για τις οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών μελών της Ε.Ε, σχετικά με την «Εισοδηματική Ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών έτους 2015» που φτάνει έως και τα 600 ευρώ. Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του : -σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και -σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00€). Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή. Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών: * Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. * Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. * Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN * Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ. * Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2015 για εισοδήματα του 2014 – φορ. έτος 2014). * Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος. * Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, προς την ΥΔΕ περί της μη ύπαρξης σε βάρος του κανενός στοιχείου εκχώρησης ή κατάσχεσης.  Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως «οικογένεια» θεωρούνται οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη). Το επίδομα μπορεί να αιτηθεί ο δικαιούχος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου. Όσον αφορά την έννοια της οικογένειας νοικοκυριού διευκρινίζεται: -Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. -Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο “οικογένεια” εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως οικογένεια θεωρούνται: Οι σύζυγοι μόνο ή και τα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο –αρχηγό της οικογένειας. -Επίσης την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούνται και δυο (2) οικογένειες που συνοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

www.dikaiologitika.gr

Μπήκαν τα χρήματα στην Κάρτα Σίτισης

Μπήκαν τα χρήματα στην Κάρτα Σίτισης Το ποσό των 16,7 εκατ. ευρώ, πιστώθηκε σήμερα Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, σε 145.359 δικαιούχους, που έλαβα έτσι την γ' δόση της Κάρτας σίτισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες για την κάρτα σίτισης η πίστωση στους ωφελούμενους θα γίνετε κάθε 23 με 24 του κάθε μήνα και δεν θα μπουν αναδρομικά καθώς το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση υλοποίησης. Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει. Οι δικαιούχοι είναι πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οι υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου, επιδιώκουν να παγιώσουν τη διαδικασία, έτσι ώστε όλες οι δόσεις που θα δοθούν από εδώ και στο εξής για την Κάρτα Αλληλεγγύης, να χορηγούνται στην ίδια ημερομηνία. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει πως η επιδότηση σίτισης, έχει ωφελήσει συνολικά 349.826 άτομα, που καρπώνονται το συγκεκριμένο βοήθημα, μέσω των δικαιούχων που λαμβάνουν την ανάλογη επιδότηση. Επίσης, ιδιαίτερα θετική είναι πορεία του συγκεκριμένου μέτρου και στα καταστήματα τροφίμων που γίνονται αποδέκτες της Κάρτας Αλληλεγγύης, καθώς έχουν διαπιστώσει σημαντική αύξηση στους τζίρους τους. Ας σημειωθεί ότι η επιδότηση σίτισης, θα δοθεί σε εννέα μηνιαίες δόσεις, άρα η ολοκλήρωσή της θα γίνει τον Απρίλιο του 2016. Σε ό,τι αφορά την επιδότηση ενοικίου, τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ΗΔΙΚΑ να έχει ολοκληρώσει το σκέλος της διασταύρωσης στοιχείων που έπρεπε να γίνει, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να αυξηθούν από τους 9.500 που έλαβαν την α' δόση. Απομένει τώρα να γίνει ο απαραίτητος επανέλεγχος από τις υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και να προχωρήσει η χορήγηση της β' δόσης, κάτι που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου είχαν προκύψει 30.575 δικαιούχοι. Οι περισσότεροι όμως δεν είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πχ μισθωτήρια συμβόλαια) και έτσι δεν έλαβαν την α' δόση που χορηγήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

www.dikaiologitika.gr

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Κάρτα Σίτισης: Έρχεται και η τρίτη δόση

Την Πέμπτη (24.09.2015) θα πιστωθεί το ποσό των 16,7 εκατ. ευρώ στους 145.359 δικαιούχους που έχουν προμηθευτεί την κάρτα σίτισης ή αλλιώς κάρτα Αλληλεγγύης.
Η Κάρτα Αλληλεγγύης έχει εκδοθεί από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Κάρτα Αλληλεγγύης, είναι προπληρωμένη κάρτα που έχει τη μορφή πιστωτικής, είναι ονομαστική και λειτουργεί με την τεχνολογία «chip & pin».

Ανάλογα με τα κριτήρια που τέθηκαν από το υπουργείο, πιστώνεται κάθε μήνα με ποσό από 70 έως 220 ευρώ. Η χρήση της περιορίζεται στην αγορά τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία και αρτοποιεία.
πηγη neanika.gr

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Που ψηφίζω - Εκλογές 2015: Μάθετε που ψηφίζετε με ένα... κλικ

Η ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών είναι... εδώ για να σας βοηθήσει να βρείτε απάντηση στο ερώτημα "που ψηφίζω" στις εκλογές. Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο με ένα κλικ!
«Μάθε πού ψηφίζεις» στις εκλογές 2015, με ένα κλικ μέσω της εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ειδική εφαρμογή εισάγετε τα στοιχεία σας, δηλαδή όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης. Αμέσως η εφαρμογή σου εμφανίζει σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίζετε στις εκλογές.
Επίσης, τέθηκε σε λειτουργία, από το υπουργείο Εσωτερικών, υπηρεσία ενημέρωσης των εκλογέων που θέλουν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και σχολικό συγκρότημα όπου ψηφίζουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 από τις 07:00 έως τις 19:00.

Δώστε τα στοιχεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες στην παρακάτω φόρμα, και βρείτε πού ψηφίζετε:

η εφαρμογή που ψηφιζω

πηγη http://ethnikes-ekloges-2015.blogspot.gr/

Που ψηφίζω - Δες online το εκλογικό σου κέντρο

Στην εφαρμογή ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ του ΥΠΕΣ καταχωρήθηκαν τα εκλογικά τμήματα που οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.
Σε λειτουργία και ήδη ενημερωμένη για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είναι η εφαρμογή του ΥΠΕΣ «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ». Στην ειδική εφαρμογή μπορεί κανείς να εισάγει τα στοιχεία του, ήτοι όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης. Ακολούθως, η εφαρμογή εμφανίζει στον ενδιαφερόμενο σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσει την 20η Σεπτεμβρίου 2015.
Δώστε τα στοιχεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες στην παρακάτω φόρμα, και βρείτε πού ψηφίζετε: Επίσης, τέθηκε σε λειτουργία, από το υπουργείο Εσωτερικών, υπηρεσία ενημέρωσης των εκλογέων που θέλουν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και σχολικό συγκρότημα όπου ψηφίζουν, την προσεχή Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
- Σάββατο από τις 09:00 έως τις 21:00.
- Κυριακή από τις 07:00 έως τις 19:00.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

πηγη neanika.gr

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΕΤΑΑ - eetaa.gr: Οριστικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

ΕΕΤΑΑ - eetaa.gr: Οριστικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ Τα οριστικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2015 - 2016 θα ανακοινωθούν σήμερα αργά το απόγευμα (Κυριακή 13/9/2015) από την ΕΕΤΑΑ, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές των ωφελούμενων παιδιών. Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των Πινάκων της σύζευξης, οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα τέκνα τους στις Δομές, όπου τοποθετούνται. Η εγγραφή θα πρέπει να γίνει από την 14/9/2018 μέχρι και τις 18/9/2015. Στην περίπτωση μη προσέλευσης των ωφελουμένων μητέρων κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, οι Δομές ενημερώνουν την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. Η ΕΕΤΑΑ διατηρεί το δικαίωμα να τις διαγράψει από ωφελούμενες, να ακυρώσει τη σχετική «εντολή τοποθέτησης» του τέκνου τους και να καλέσει τις αντίστοιχες επιλαχούσες.
Η τοποθέτηση των επιλαχουσών μητέρων, εφόσον προκύψει θέση, γίνεται μόνο από την ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με τη μητέρα και τη δομή που επιθυμεί να τοποθετηθεί το τέκνο της, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, όπως αυτή περιγράφεται κατωτέρω στην παράγραφο 2.7.3 «Διαδικασία Αντικατάστασης». Συνοδευτικό Έντυπο Εντολών Τοποθέτησης (Παρουσιολόγιο) Για κάθε τέκνο ωφελούμενης μητέρας, η ΕΕΤΑΑ εκδίδει «Εντολή Τοποθέτησης» , η οποία χορηγείται στις ωφελούμενες και διαβιβάζονται σε αυτές μέσω των Δομών, όπου τοποθετούνται τα τέκνα τους.
Ως εκ τούτου, οι ωφελούμενες με την εγγραφή του τέκνου τους θα παραλαμβάνουν από τη Δομή, το πρωτότυπο της «Εντολής Τοποθέτησης» και θα υπογράφουν το «Συνοδευτικό Έντυπο Εντολών Τοποθέτησης (Παρουσιολόγιο)» του μηνός Σεπτεμβρίου 2015.
Οι Φορείς έχουν την υποχρέωση να αποστείλουν στην ΕΕΤΑΑ, κατά ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα (με την υπογραφή της εντολής τοποθέτησης) και κατά την αποχώρησή τους, όποτε και αν αυτή συμβεί, συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια (Ερωτηματολόγιο Εσόδου και Ερωτηματολόγιο Εξόδου), που θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες ωφελούμενους με σκοπό τη συλλογή των απαιτούμενων δεδομένων τους, στη βάση των οποίων θα αποτιμηθούν όλοι οι υποχρεωτικοί δείκτες ΕΚΤ
Δείτε αναλυτικά στην ΕΕΤΑΑ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ σήμερα τα προσωρινά αποτελέσματα

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ σήμερα τα προσωρινά αποτελέσματα 

Η ΕΕΤΑΑ σήμερα 7/9 ανακοινώνει τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2015 - 2016 και από τις 8/9/2015 έως 10/09/2015 θα μπορούν οι γονείς να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους στην ΕΕΤΑΑ εφόσον διαφωνούν με την μοριοδότηση που τους έχει δοθεί. 

Φέτος για πρώτη φορά δεν θα εκδοθούν πίνακες με τα ονόματα αλλά ο κάθε γονιός θα μπαίνει με κωδικούς πρόσβασης για να δεί την κατάταξη του και τα μόρια που έχει συγκεντρώσει. Αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, υπέβαλαν 98.045 μητέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 121.250 παιδιά, ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος φέτος είναι μειωμένη και το ποσό των 185 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίζει μέχρι 75.000 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών στις δομές και τα προγράμματα.

 Τα προσωρινά αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ θα αναρτηθούν στις 7 Σεπτεμβρίου Οι αιτούντες γονείς μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της αίτησή τους στην ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α Η εφαρμογή θα απαιτεί την εισαγωγή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ, που αναφέρονται στην αίτηση συμμετοχής του κάθε υποψήφιου. Παράλληλα από την εφαρμογή θα λαμβάνονται οι κωδικοί μητέρας και παιδιού, ώστε να μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και από τους Οριστικούς Πίνακες Κατάταξης, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ στις 14/9 Χιλιάδες παιδιά, ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να φτάσει τις 46.000, εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, που επικαλείται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Το αποτέλεσμα θα είναι, κατά τον κ. Δανιηλίδη, πάνω από 46.000 παιδιά να μείνουν εκτός του προγράμματος, οδηγώντας τους γονείς να αναζητήσουν λύση κάτω από ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έναντι αντιτίμου που στις περισσότερες περιπτώσεις κινείται σε υψηλά έως απαγορευτικά επίπεδα. Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ, ενστάσεις επί των Προσωρινών Πινάκων πλήρων και ελλιπών φακέλων δικαιολογητικών και επί των Πινάκων απορριφθεισών μπορούν να υποβληθούν εγγράφως στους αριθμούς FAX των κατά τόπους γραφείων της Ε.Ε.Τ.Α.Α. ή ηλεκτρονικά μέσω e-mail με σκαναρισμένα έγγραφα και εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ημερομηνίας ανάρτησής τους, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Έντυπο Υποβολής Ένστασης», που παρουσιάζεται στο Παράρτημα 2 της παρούσας. Σε περίπτωση υποβολής ταχυδρομικώς ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier), η ένσταση υποβάλλεται σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο εξωτερικά θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η ένδειξη «ΥΠΟΒΟΛΗ  ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», για το σχολικό έτος 2015 - 2016. Η υποβολή της ένστασης κατά τον ανωτέρω τρόπο θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, ήτοι μέχρι τις 10/9/2015. Για το εμπρόθεσμο της ένστασης, που θα υποβληθεί κατά τον ανωτέρω τρόπο, θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που πρωτοκολλείται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Ημερομηνίες υποβολής ενστάσεων: 8/9/2015 -10/09/2015 Από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί μέχρι την 10/09/2015 και ώρα 14:00. Ενστάσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε τρόπο μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες. Όλες οι ενστάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (Ε.Ε.Ε.). Στο έντυπο της ένστασης θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο λόγος για τον οποίο υποβάλλεται η ένσταση και φυσικά να συνοδεύεται από το απαιτούμενο δικαιολογητικό. Ενστάσεις ασαφείς ή δικαιολογητικά χωρίς έντυπο ένστασης δεν θα γίνονται αποδεκτά. Προσοχή: Στην διαδικασία των ενστάσεων δεν θα γίνεται αποδεκτή ουδεμία αλλαγή στις επιλεγείσες από τις μητέρες δομές. Μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, καταρτίζονται οι οριστικοί Πίνακες κατάταξης των δυνητικά ωφελουμένων και των απορριφθεισών ανά Περιφέρεια και Νομό. Από τη σύζευξη του οριστικού πίνακα κατάταξης των δυνητικά ωφελουμένων με τον οριστικό πίνακα των υπαγχθεισών Δομών και με τη βοήθεια μηχανογραφικού συστήματος θα προκύψουν οι πίνακες τοποθέτησης των τέκνων των ωφελουμένων ανά θέση φιλοξενίας στις Δομές ανά Περιφέρεια και Νομό. Οι πίνακες αυτοί, θα αναγράφουν τον κωδικό της μητέρας και του παιδιού όσο και τα στοιχεία της αντίστοιχης Δομής (επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας). Οι μητέρες που δεν θα τοποθετηθούν κατά τη σύζευξη σε ενταγμένες δομές, θα περιληφθούν σε νέους Πίνακες επιλαχουσών ανά Περιφέρεια και Νομό, κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας επιτευχθείσας βαθμολογίας. Ο πίνακας αυτός, θα χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση κενών θέσεων, που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους μόνο για τις δομές που είχαν επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησής τους και σύμφωνα με την ανωτέρω αναφερόμενη διαδικασία. Η ανάρτηση όλων των ανωτέρω Πινάκων (ωφελούμενες, επιλαχούσες) θα γίνει: στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ: paidikoi.eetaa.gr στις 13/09/2015. Οι μητέρες θα θεωρείται ότι έλαβαν γνώση αυτών, με μόνη την ανάρτηση των σχετικών πινάκων εκ μέρους της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Τα dikaiologitika.gr όπως κάθε χρόνο θα ενημερώνουν τους γονείς για κάθε εξέλιξη.

www.dikaiologitika.gr

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Εγγραφές στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ

Ξεκινούν οι εγγραφές στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Από τον ΟΑΕΔ ανακοινώνεται, ότι οι εγγραφές των υποψηφίων σπουδαστών στα δημόσια IEK του Οργανισμού για το Χειμερινό εξάμηνο του έτους κατάρτισης 2015-16, αρχίζουν τη Δευτέρα 7/9/2015. Ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει την εισαγωγή 1540 σπουδαστών και σπουδαστριών στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ για το χειμερινό εξάμηνο του έτους κατάρτισης 2015-2016. Δικαίωμα εγγραφής στο Α' εξάμηνο κατάρτισης έχουν οι απόφοιτοι Λυκείου, καθώς και οι απόφοιτοι ΕΠΑ. Σ, ΕΠΑΛ., ΤΕΕ Β' Κύκλου Σπουδών, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Οι υποψήφιοι - ες θα πρέπει να υποβάλουν στο ΙΕΚ προτίμησής τους ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, από 07-09-2015 έως και 17-9-2015. Διευκρινίζουμε ότι: Εάν κατά την ως άνω περίοδο υποβολής αιτήσεων προκύψει αριθμός αιτήσεων υποψηφίων μεγαλύτερος του προβλεπομένου από την εγκύκλιο αριθμού, τότε θα ακολουθήσει διαδικασία επιλογής και έκδοσης αποτελεσμάτων, μετά από μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων. Σ' αυτή την περίπτωση όλοι οι επιπλέον των επιτυχόντων υποψήφιοι θεωρούνται ως επιλαχόντες. Εάν κατά το ως άνω διάστημα δεν έχει επιτευχθεί συμπλήρωση του προβλεπομένου αριθμού εισακτέων, τότε όλοι οι υποψήφιοι εγγράφονται χωρίς επιλογή, με την προϋπόθεση, ότι το σύνολό τους δεν θα υπολείπεται του αριθμού δεκαπέντε (15). ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ Οι υποψήφιοι σπουδαστές οφείλουν να καταθέσουν στο ΙΕΚ προτίμησής τους τα παρακάτω δικαιολογητικά: 1.    Αίτηση Επιλογής: Πρέπει να συμπληρωθεί σχετική αίτηση στην οποία θα αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία, τα στοιχεία ταυτότητας και η διεύθυνση κατοικίας του υποψηφίου, καθώς και η σειρά προτίμησης των ειδικοτήτων που πρόκειται να λειτουργήσουν στο Ι.Ε.Κ. [υποχρεωτικό]. 2.    Τίτλος Σπουδών: Απαιτείται φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου ΕΠΑ.Λ , ΕΠΑ.Σ ή ΤΕΕ Β'Κύκλου. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσκόμιση του τίτλου σπουδών (απολυτηρίου ή πτυχίου), θα προσκομίζεται αποδεικτικό τίτλου σπουδών, που θα εκδίδεται από τη Σχολική Μονάδα αποφοίτησης του υποψηφίου και στο οποίο θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός αποφοίτησης. [υποχρεωτικό]. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση μη αποφοίτησης από ελληνικό λύκειο, αντί του δικαιολογητικού όπως ορίζεται παραπάνω, απαιτείται η κατάθεση των εξής: i)    Επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του αντίστοιχου τίτλου. Η επίσημη μετάφρασή του γίνεται από αρμόδια κατά τον νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο. ii)    Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, με αυτούς των ελληνικών σχολείων με αναγωγή του Γενικού Μέσου Όρου βαθμολογίας στην 20βάθμια κλίμακα. 3. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο: Φωτοτυπία και των δύο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή σε περίπτωση έλλειψης Αστυνομικής Ταυτότητας θα προσκομίζεται Διαβατήριο σε ισχύ (φωτοαντίγραφα των σελίδων με τα προσωπικά στοιχεία του υποψηφίου). Σε περίπτωση έλλειψης των παραπάνω θα προσκομίζεται Πιστοποιητικό Δήμου. [υποχρεωτικό] Επισημαίνεται ότι για την εγγραφή υπηκόων χωρών εντός Ε.Ε, εκτός Ε.Ε και ομογενών ισχύουν τα εξής: 1.    Οι υπήκοοι κρατών μελών της Ε.Ε., εκτός Ελλάδας, οφείλουν να προσκομίσουν διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, επίσημα μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει η υπηκοότητα τους. 2.    Οι ομογενείς (Αλβανίας, πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου, Τενέδου κ.τ.λ.) θα γίνονται δεκτοί, εφόσον προσκομίσουν "Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή Αλλοδαπού (δίπτυχο της Αστυνομίας με αριθμό αδείας και ακριβή καθορισμό της διάρκειας παραμονής). 3.    Οι υποψήφιοι, πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να προσκομίσουν Διαβατήριο και ατομική άδεια διαμονής ή βεβαίωση τύπου Α, σε ισχύ. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του ν. 4251/14 (ΦΕΚ 80 Α') «Κώδικας Μετανάστευσης, Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», πολίτης τρίτης χώρας ο οποίος κατέθεσε εμπρόθεσμα αίτηση χορήγησης ή ανανέωσης της άδειας διαμονής με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έχει λάβει τη σχετική Βεβαίωση κατάθεσης αίτησης (τύπου Α' - χρώματος γαλάζιου), η διάρκεια της οποίας είναι ετήσια, θεωρείται ότι νομίμως διαμένει στη Χώρα, για όσο χρόνο αυτή ισχύει. Επισημαίνεται ότι ο κάτοχος βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής απολαύει των δικαιωμάτων που παρέχει η άδεια διαμονής που αιτείται. Στο πλαίσιο της ανανέωσης της άδειας διαμονής, ο κάτοχος βεβαίωσης απολαμβάνει των δικαιωμάτων που παρείχε η προηγούμενη άδεια διαμονής της οποίας την ανανέωση αιτείται. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης, η ανωτέρω βεβαίωση παύει, αυτοδικαίως, να ισχύει. • Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες στα δικαιολογητικά των υποψηφίων παρατηρούνται διαφορές μετά από σύγκριση, (π.χ. διαφορετικοί χαρακτήρες, εξελληνισμένα ονόματα κ.τ.λ.), οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από την Αστυνομία, στην οποία θα δηλώνεται η ταυτοπροσωπία τους. Στις ως άνω περιπτώσεις, θα πρέπει τα στοιχεία των υποψηφίων συγκρινόμενα να συγκλίνουν στο σύνολό τους (π.χ. όνομα πατέρα, μητέρας κ.τ.λ.) 4.    Δικαιολογητικά προϋπηρεσίας (εάν υπάρχει): Βεβαίωση ΙΚΑ (αναλυτικός λογαριασμός ασφαλισμένου ΙΚΑ) ή βεβαίωση Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία θα αναγράφεται η προϋπηρεσία (ημερομίσθια ή έτη) που τυχόν πραγματοποίησε ο υποψήφιος σε συγκεκριμένο επάγγελμα και ειδικότητα, ή βεβαίωση Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος άσκησης συγκεκριμένης επιτήδευσης από τον υποψήφιο Η απόδειξη της προϋπηρεσίας είναι στην αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου. 5.    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης: προκειμένου για πολύτεκνο ή τρίτεκνο γονέα ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή μονογονεϊκής οικογένειας, με τους περιορισμούς που τίθενται από την ισχύουσα νομοθεσία ή πιστοποιητικό της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας όταν πρόκειται για πολύτεκνο γονέα ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας.   ΟΑΕΔ εφιστά την προσοχή των υποψηφίων ως προς τα φωτοαντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών που θα προσκομίσουν για τα εξής: 1)    Όλα τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από Δημόσιο φορέα γίνονται δεκτά εφόσον είναι ευανάγνωστα. 2)    Αντίστοιχα γίνονται δεκτά φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό). 3)    Επίσης, γίνονται αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο. Η υποβολή απλών, ευανάγνωστων φωτοαντιγράφων, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου περί της ακρίβειας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων, εξισώνεται δηλαδή ουσιαστικά με την υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1985. Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις προσκόμισης παραποιημένων ή πλαστών φωτοαντιγράφων αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. (ν.1599/1985 ή άλλες ποινικές κυρώσεις). ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Μετά τη λήξη της υποβολής αιτήσεων επιλογής και εφ' όσον ο αριθμός των υποψηφίων υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό εισαγωγής, ο Διευθυντής του ΙΕΚ καταρτίζει πίνακα κατάταξης, ανά ειδικότητα, με μοριοδότηση, αφού ληφθούν υπόψη τα εξής: α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή του σε εικοσαβάθμια κλίμακα. β) Η τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εργασιακή εμπειρία, σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί να καταρτιστεί, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ως εξής: I.    Για προϋπηρεσία τριών (3) μηνών δύο (2) μόρια. II.    Για προϋπηρεσία έξι (6) μηνών τρία (3) μόρια. III.    Για προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών τέσσερα (4) μόρια. IV.    Για προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών έξι (6) μόρια. γ) Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ακολούθως: I.    Για διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αποφοίτησης δέκα (10) μόρια. II.    Για διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης επτά (7) μόρια. III.    Για διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης πέντε (5) μόρια. IV.    Για διάστημα άνω των τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης δύο (2) μόρια. δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου ή επίσημο έγγραφο της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας, πέντε (5) μόρια. ε) Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου, τρία (3) μόρια. στ) Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας τρία (3) μόρια. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ- ΕΓΓΡΑΦΕΣ

www.dikaiologitika.gr